tiistai 3. heinäkuuta 2007

Huumori on vakava asia

Taas on vähän kyyninen olo, mutta minkäs sille mahtaa. Tällä kertaa harmittaa se, että laadukasta huumoria tehdään nykyään enää kovin vähän. Ainakin jos puhutaan sketsisarjoista. Kaikki vinkit ovat tervetulleita, sillä tuntuu, että potentiaalisen materiaalin olen suurelta osin käynyt läpi. Lohduttavaa on, että paljon hienoa materiaalia on olemassa. Mutta suomalainen laadukas setti se vasta harvassa onkin. Kovin harvoin komiikka otetaan vakavasti, jotta se naurattaisi muitakin kuin tekijöitä, vaikka valitettavasti Pulttibois on muistakin kuin tahattomista syistä naurattanut ihmisiä. Toivottavasti se johtuu siitä, että ihmiset eivät tiedä paremmasta, koska tosiaan liikaa valinnanvaraa ei ole ja pakkohan sitä on jollekin nauraa ikävyyksissään. Mutta onhan sitä Julmahuvi, tuntemattomampi samojen tekijöiden To(i)ni ja Heikki Haaman show ja, ja, no Kummelissa on se Lentäjä. Komiikassa voi olla jotain kovin osuvaa ja välillä täydelliseen päättömyyteen viety sketsi voi paljastaa jotain ja naurattaa juuri siksi. Rationalisoituina vitsit kadottavat tehonsa, spontaanius ja mielettömien mutta jollain tasolla ymmärrettävien assosiaatioiden ketju taas saa hykertelemään. Kaikkein heikoiten kuitenkin suomalaisilla menee stand-up -komiikan saralla. Suomalaiset koomikot luottavat lähes yksinomaan tilanteen tuomaan viehätykseen ja joissakin tapauksissa lavahahmon luonnilla on keskeisin osa. Minullekin on yleisimmin sanottu stand-upin puolesta, että "kyllä se siellä stand-upia katsoessa on hauskaa, vaikkei ne jutut sinänsä olisi kovin hauskoja". Suomeksi sanottuna, nauru tarttuu. Näin vuodenvaihteen jälkeen Ismo Leikolan esiintymisen Ilokivessä. Täytyy myöntää, että oli tyypillä muutama oikeasti hyväkin juttu, mutta lähinnä mentiin puhunpas-minä-hölmöjä-mutta-ei-se-mitään-kun-olen-tällainen-nallekarhu -linjalla. Eikä siinä mitään jos sellaisesta tykkää, mutta kun Suomessa yksikään stand-up -koomikko ei ole tajunnut itse juttujen ja niiden sisällön sekä kokonaisuuden merkitystä. Vai lienenkö informaatiorajoitteinen?

Jenkeissä on kaikennäköistä moskaa, mutta sieltä sentään on tullut muutamia koomikoita, joilla on jotain sanottavaa sen lisäksi, että hallitsevat lavaa kuin kotiaan. Onhan se tietenkin isompi kansa, mutta kyse on uskoakseni muustakin. Kuten Pekka joskus totesi, sananvapaus on siellä hyvällä tolalla tai ainakin äärimmäisissä mittasuhteissa, vaikka muuten saattaakin olla hommat päin sitä ihteään. Ehkä tilanteella on jotain tekemistä sen kanssa. Jaksan aina hehkuttaa Bill Hicksiä, mutta mielestäni hän on sen ansainnut. Siinä on mies, joka uskalsi puhua, ei nuoleskellut ketään ja onnistui yhdistämään sanottavansa hauskuuteen. Miehellä oli sana hallussa, ajoituksesta puhumattakaan. Pieniä miinuspuoliakin löytyy tietenkin, mutta kaikella tavalla ei voi ketään miellyttää. Jutut tulivat sydämestä, ja se on tärkeintä. Imperfekti on paikallaan, sillä mies meni kuolemaan tarpeettoman nuorena, 32-vuotiaana vuonna 1994. Sen jälkeen ei aivan vastaavaa kaveria ole tullut. Hyviä koomikoita toki on, mutta heissä on kuitenkin enemmän yksittäisten juttujen ja lavahahmojen vetovoimaa kuin mitään pyrkimystä sanoa jotain mielenkiintoista, esimerkkinä vaikkapa Lewis Black, joka on näennäisen kriittinen monia asioita kohtaan, mutta kun rupeaa tosissaan miettimään, niin ei hän sano paljoa mitään. Enkä yritä tällä sanoa, että kaikessa pitäisi olla joku suuri sanoma, mutta onhan se ideaalitapaus, että komiikka yhdistyy luontevasti johonkin muuhunkin kuin hetkelliseen huvitukseen, parhaimmillaan tai pahimmillaan koko maailma muuttuu lähinnä huvittavaksi paikaksi. Kaikkien aikojen Top 100:sta löytyy kyllä hienoja tapauksia, kuten esimerkiksi George Carlin, joka vanhana ukkonakin jaksaa vielä vetää hommaa tosissaan ja hauskasti. Omituista kyllä, tuolta puuttuu täysin sekopäinen Sam Kinison, jolle Hicks on paljon velkaa. Olisiko kenelläkään ihmetroppia, jotta Suomeenkin saataisiin stand-upiin henkeä vai onko tähän tyytyminen?

3 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

No näinhän se on, että Suomessa on liian vähän hyviä koomikkoja. Samaa kyllä voi sanoa elokuvateollisuudesta, hyviä elokuvia on liian vähän. Vuodessa tehdään noin 11 isompaa filmiä ja niissä kaikissa on samat näyttelijät. Homma ei toimi.

Mä olen elokuvasäätiön kanssa samoilla linjoilla siinä, että ns. Tanskan malli olisi hyvä. Siinä valtio panostaa kunnolla ja pitkäjänteisesti elokuvatuotantoon ja pyrkii näillä teoksilla kansainväliseen levitykseen (lue: pääsee taloudellisesti omilleen). Ainakin siellä tuo on toiminut - miksei Suomessakin. Näin ollen kaikkia suomalaisia elokuvia ei kannattaisi tehdä suomeksi, vaan välillä jollain valtakielellä: esim. englanniksi, espanjaksi, venäjäksi, ranskaksi tai kiinaksi.

Vaikka tulevan Lordi-elokuvan taiteellisuudesta voi olla montaa mieltä, se ainakin pyrkii kansainväliseen menestykseen. En siis nyt tarkoita, että elokuvien pitäisi olla kaupallisia taiteellisuuden kustannuksella. Vaan sitä, että näitä taiteellisia elämyksiä olisi kiva jakaa isommallekin porukalle kuin sille noin 400 000 suomalaiselle joka tulee katsomaan perus Suomi-leffan. Poika ja Ilves oli hyvä esimerkki. Se tehtiin sekä suomeksi että englanniksi ja uskon, että todella moni maailman lapsista on nauttinut siitä englannin kielisestä versiosta - Konsta Hietasesta huolimatta.

No se elokuvista. Mutta, mitäs Antero tykkäät Teemu Vesterisestä? Uppooko?
http://www.teemuvesterinen.fi/
http://www.komediadynamo.com/

JRepo kirjoitti...

Onhan noita koomikoita meillä, suurin osa on tietenkin sellaisia josta suurin osa kansasta pitää - sitä saa mitä tilaa. Joukkoon mahtuu (ihan ammatikseen tekeviä) kyllä myös kantaaottavia ja todella älykästä komiikkaa heittäviä ihmisiä.

Itsestäni on turha puhua mitään, kun täysin amatöörinä kierrän standuppia tekemässä, mutta kyllä minäkin yritän saada juttuihin jotain, joka kertoisi jostain todellisesta (kutienkin siten, että se on helvetin hauskaa).

Suosittelenkin, että ennen kuin tuomitsette standuppia, että käytte katsomassa useamman koomikon keikkoja. Ei jokainen voi olla jokaisen mielestä hyvä. Suomessa on useita hyviä koomikoita, mutta standup on kuitenkin enemmän live-esiintymistä kuin mitään muuta. Kyllä osa koomikoistamme heittää sellaistakin materiaalia jolle on pakko nauraa, vaikka sitä katsoisi itsekseen televisiosta.

Tuskinpa tähän kommenttiini vastausta saan kun törmäsin tähän kirjoitelmaanne hieman myöhässä, mutta toivotaan parasta.

Sairaalloisen ystävällisin terveisin

- JRepo

Pekka kirjoitti...

Jrepo ei voi olla ainakaan täysin paha ihminen, koska asuu A. Lahdessa, B. kuuntelee Metallicaa ja C. näyttää pitävän Kubrickin Tohtori Outolemmestä.

Ite olen nähnyt standuppia parikytä kertaa ja olen joka ainakin kerran nauranut...eli olen tykännyt. Anteron pointti tossa kirjoituksessa on kai nimenomaan se, että standup-jutuissa olisi kiva olla enemmän yhteiskunnallista kritiikkiä ja rohkeutta sanoa asioita, joita muut ei uskalla ottaa esille. Sitä kyllä kaipaan itsekin. Teepä niistä pari juttua!

Koskapa mahdat muuten esiintyä Etelä-Suomessa paikalle? Vois koittaa tulla paikalle.

PS. Repo, jos tykkäät leffoista, täällä on uusi sivusto: generationcinema.blogspot.com