torstai 30. elokuuta 2007

Löydä itsesi testistä.

Your Type is
ENTP
ExtravertedIntuitiveThinkingPerceiving
Strength of the preferences %
33626211


Onko hajua, mihin moinen tulos liittyy? Jos ei, niin ehkä kohta on.

Persoonallisuustestit ovat mielenkiintoinen sara, sillä niihin liittyy ristiriitaisuutta. Toisaalta ne ovat täyttä roskaa, joka yksinkertaistaa ihmisen olemusta ja keskittyy epäolennaiseen. Ihmiset jäävät kiinni persoonallisuustesteihin ja luokittelevat itseään ja toisiaan pikemminkin niiden kuin eletyn elämänsä kautta. Toisaalta taas ne voivat antaa mielenkiintoista tietoa ihmisten välisistä suhteista, valottaa hiukan syitä ihmisten tietyn tyyppiselle toiminnalle. Ilman kytkentää sosiologiseen havainnointiin testien merkitys kuivuu mielestäni lähes täysin kasaan. Esimerkiksi vain kuvattaessa ihmisten olevan tällaisia tai tuollaisia saavutetaan korkeintaan hiukan itseymmärrystä, mutta todellinen ymmärrys tulee itseymmärrysen sosiaalisen puolen havainnoinnista. Siinä mielessä tässä onkin kysymys sosiaalipsykologisesta näkökulmasta.

Myers-Briggs -tyyppi-indikaattori on Jungin tyyppiluokitteluun perustuva testi, yksi tunnetuimmista persoonallisuustesteistä. Siinä jaetaan ihmiset neljällä akselilla: introvertti-ekstravertti, intuitiivinen-tosiasiallinen, ajatteleva-tunteva, spontaani-järjestelmällinen. Siitä on myös olemassa tuhottomasti kirjallisuutta. Testin ongelmana on mainittu yksinkertaistava luonne, kysymykset ovat välillä suorastaan typerryttäviä mutta kriittisellä tarkastelulla indikaattorista voi saada jotain irti. Olen lukenut osittain erään kirjan, jossa käsiteltiin työpaikan persoonallisuustyyppien välistä dynamiikkaa ja siitä saa näkemystä esimerkiksi tyyppien välisten konfliktien synnyn syihin. Miksi populaatiossa sitten on tietty määrä kutakin tyyppiä, siihen liittyvään kirjallisuuteen en ole törmännyt, vaikka siinä olisi mielenkiintoisen yhteiskunnallisen tutkimuksen sarka. Jos populaation perusrakenteen otetaan annettuna ja pyritääni toimimaan vain siinä kontekstissa mahdollisimman hyvin, menettää helposti kuvan laajemmasta prosessista ja sitä kautta todellisuudesta. Psykologian koulutuksessa tulisikin keskittyä nykyistä enemmän sen sosiologisiin rajapintoihin.

Kaikkein parhaana johdantona aiheeseen toimii testin itsensä tekeminen. Liika johdattelu voi olla lähinnä haitaksi. Täältä löytyy eräs testi, täältä toinen. Jos molemmista pukkaa samaa tulosta, niin varmaan on aika lähellä totuutta. Jos omaat taipumusta samaistua testituloksiin, en suosittele. Mutta varoittelu taitaa olla liian myöhäistä.

Ei kommentteja: